maandag 19 maart 2012

Profiel: SPLA (Sahrawi People's Liberation Army)

De SPLA (Sahrawi People's Liberation Army) is de militaire tak van het Polisario, een verzetsbeweging uit de Westelijke Sahara die zich sinds 1973 inzet voor onafhankelijkheid van de voormalig Spaanse kolonie. Aanvankelijk werden de Spanjaarden bestreden maar sinds 1975, na het vertrek van de kolonisator, is de tegenstander Marokko dat probeert de Westelijke Sahara te annexeren vanwege de rijke visgronden en fosfaatmijnen. Marokko is hier grotendeels in geslaagd en alleen landinwaarts langs de grens met Mauretanië controleert Polisario nog een deel van de Westelijke Sahara. Polisario zet de strijd voort vanuit het hoofdkwartier in Algerije.

Oprichtingsjaar: 1973
Land van oorsprong: Westelijke Sahara
Type: guerilla
Doelstelling: een onafhankelijk Westelijke Sahara onder de naam Arabische Democratische Republiek Sahara.
Leider: Mohammed Abdelaziz (tevens Secretaris Generaal van Polisario).
Troepensterkte: 6-7.000, mogelijk 20.000 bij volledige mobilisatie.
Medestander(s): Algerije.
Tegenstander(s): Marokko en voorheen Spanje en Mauretanië.
Staat van oorlog: wapenstilstand met Marokko sinds 1991, deze staat momenteel echter onder druk doordat Marokko Sahari-vluchtelingen laat verhongeren door hulp van de VN te vertragen om zo erkenning van de claim op het gebied af te dwingen bij de Sahari.
Bewapening: tactische wapens, gepantserde voertuigen, enkele tanks, luchtdoelraketten, gemotoriseerde raketwerpers en anti-tankwapens. Al het materieel is verouderd en van zeer diverse makelij.
Operationeel gebied: ten oosten van de, door Marokko opgerichte, aarden wal van de meest zuidwestelijke grens met Mauretanië tot de noordoostelijke grens met Algerije.
Tactiek: snelle, verrassingsaanvallen met artillerie, sluipschutters en andere lange afstandswapens, daarbij gebruikmakend van superieure kennis van het terrein.
Bekend wapenfeit: Slag bij Amgala. Bij de oase van Amgala raakten in februari 1976 troepen van SPLA, gesteund door Algerijnse militairen slaags met Marokkaanse eenheden. Aan beide zijden werden verliezen geleden en Marokko maakte enkele Algerijnse krijgsgevangenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten