vrijdag 20 april 2012

Profiel: Lichtend Pad

Lichtend Pad (Sendero Luminoso) werd eind jaren '60 van de twintigste eeuw opgericht door Abimael Guzmán en vond zijn oorsprong in studentenbewegingen in Peru. Het was een afsplitsing van de Peruaanse Communistische Partij en had een militant Maoïstisch karakter. In het midden van jaren '70 voerde Lichtend Pad diverse studentenraden aan en had het relatief veel steun onder studenten van grote universiteiten. Maar toen er diverse studentenverkiezingen verloren werden, stopte de beweging met het rekruteren op universiteiten (en met het bewandelen van de politieke weg) en werd er besloten over te gaan tot een gewapende strijd. Vanaf 1980 startte Lichtend Pad met een guerrilla offensief waarbij de bevolking van het platteland niet werd ontzien. Begin jaren '90 controleerde Lichtend Pad grote delen van het midden en het zuiden van Peru en als reactie daar op intensiveerde de Peruaanse overheid het offensief tegen Lichtend Pad. In het laatste decennium van de twintigste eeuw werden grote successen geboekt in de strijde tegen Lichtend Pad. Gúzman werd gearresteerd en de guerrillabeweging kreeg zware militaire nederlagen te verduren. De organisatie versplinterde en de activiteiten namen sterk af. In de eerste jaren van het nieuwe millennium intensiveerden enkele facties van Lichtend Pad het offensief weer en wisten zij enkele successen te behalen. Het succes was echter van korte duur. Rond 2010 werden diverse leiders opgepakt en was de organisatie op sterven na dood.
Oprichtingsjaar: 1960, militair actief sinds 1980
Land van oorsprong: Peru
Type: Maoistische guerrillabeweging
Doelstelling: Vervanging van de "burgerlijke democratie" door Mao's Nieuwe Democratie
Leider: Víctor Quispe Palomino, beter bekend als Kameraad José.
Troepensterkte: 2000
Medestander(s): Geen, Lichtend Pad opereert zonder steun.
Tegenstander(s): Het Peruaanse leger, Peruaanse Rondas (door het leger getrainde boerenmilities) en de Túpac Amaru Revolutionary Movement (MTRA).
Staat van oorlog: In december 2011 verklaarden strijders van Lichtend Pad dat de strijd verloren was en dat ze hopen op amnestie van de Peruaanse overheid. Het leger blijft echter strijd voeren tegen Lichtend Pad en recent zijn er diverse leiders opgepakt.
Bewapening: Licht en zwaar kaliber hand- en schoudervuurwapens, handgranaten en dynamiet. Lichtend Pad heeft geen zwaar materieel tot zijn beschikking, dit pas ook niet bij de aard van de guerrillastrijd en geografische eigenschappen van het operationele gebied (hoogland).
Operationeel gebied: Voornamelijk het 'platteland' van Peru, delen van de Andes, maar ook in de hoofdstad Lima worden aanslagen gepleegd.
Tactiek: Guerrilla en terrorisme. Naast de guerrilla die gevoerd wordt tegen het leger en de overheid, onderdrukt Lichtend Pad de boeren in de gebieden waar ze de controle hebben, plegen ze bomaanslagen en ontvoeren ze burgers. Lichtend Pad verwerpt de Universele rechten van de mens:

"Our position is very clear. We reject and condemn human rights because they are bourgeois, reactionary, counterrevolutionary rights, and are today a weapon of revisionists and imperialists, principally Yankee imperialists."

Bekend wapenfeit: De slachting van Lucanamarca in maart 1983, waarbij Lichtend Pad negenenzestig boeren vermoordde. Ronderos hadden een leider van Lichtend Pad gearresteerd, neergestoken, gestenigd, in brand gestoken en uiteindelijk doodgeschoten op het dorpsplein van Lucanamarca. Lichtend Pad reageerde door Lucanamarca en omliggende dorpen binnen te vallen en de boerenbevolking te doden, veelal met machetes en hakbijlen. Bejaarden, vrouwen en kinderen werden niet ontzien. Het was de eerste slachting die Lichtend Pad aanrichtte onder de boeren gemeenschap.
Website: http://www.blythe.org/peru-pcp/  (niet meer geupdatet sinds 1998)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten