maandag 26 maart 2012

Video: AH-64D APACHE Demo Team 2011

Het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat er dit jaar geen Apache-demoteam is in verband met onvoldoende materiële en personele capaciteit. Dat is jammer, want het zijn altijd mooie demonstraties.
Voor nu moeten we het helaas doen met de beelden van vorig jaar.

donderdag 22 maart 2012

Video: "The Real War"

Wat oorlog nou precies is valt alleen te leren op het slagveld. Mensen die daar nooit zullen komen moeten het over het algemeen doen met verslagen van anderen, meestal in tekst. Tegenwoordig worden er relatief veel video-opnames gemaakt van gevechten. Dit filmpje is een compilatie van zulke opnames. De muziek die er onder is gezet zijn de nummers "Soldiers" van Otherwise en "Testament of a Soldier" van 4th25.

Profiel: Franse Vreemdelingenlegioen

Het Franse Vreemdelingenlegioen werd in 1831 opgericht om soldaten die niet de Franse nationaliteit hadden voor het Franse leger te kunnen behouden. Er was in 1830 namelijk een wet aangenomen die bepaalde dat alleen Fransen deel uit mochten maken van het Franse leger. Aanvankelijk werd het Franse Vreemdelingenlegioen gestationeerd in Algerije om de Franse belangen in Noord-Afrika te verdedigen. Tegenwoordig is het hoofdkwartier gevestigd in Aubagne (Zuid-Frankrijk).

Oprichtingsjaar: 1831
Land van oorsprong: Frankrijk
Type: Officieel onderdeel van de Franse krijgsmacht
Doelstelling:  verdediging van het Franse territorium en de Franse belangen in de wereld, en de handhaving van stabiliteit in de wereld.
Leider: Brigade Generaal Christophe de Saint Chamas
Troepensterkte: 7.700, verdeeld over elf regimenten (waaronder een regiment parachutisten en een cavalerie regiment)
Lopende missies: Frans-Guyana, Afghanistan, Mayotte, Verenigde Arabische Emiraten, Gabon. De missies betreffen voornamelijk preventieve aanwezigheid, behalve Afghanistan (interventie) en Frans-Guyana (bescherming).
Bewapening: Het Legioen bedient zich van dezelfde uitrusting als de rest van het Franse leger. Het meest gebruikte handvuurwapen is de FAMAS F1. Verder beschikt het Vreemdelingenlegioen over lichte tanks (ERC 90 Sagaie), APC's (VAB), gewapende pantserwagens / tank destroyers (AMX 10 RC) en lichte pantservoertuigen (Panhard VBL). Tevens beschikt het Franse Vreemdelingenlegioen over een regiment parachutisten dat ook ingezet wordt voor speciale operaties.
Operationeel gebied: Overal ter wereld waar Franse belangen in het geding zijn of Frankrijk deelneemt aan internationale missies. De afgelopen twintig jaar was het Legioen onder andere actief in Rwanda, Gabon, Zaïre, Centraal Afrikaanse Republiek, Bosnië-Herzegovina, Cambodja, Somalië, Kosovo (KFOR), Afghanistan (Enduring Freedom), Ivoorkust en Tsjaad (EUFOR Tchad).
Tactiek: Conventionele oorlogvoering.
Bekend wapenfeit: Slag bij Kolwezi. Op 18 mei 1978 namen Katangese rebellen in de Zaïrese stad Kolwezi 3.000 Europeanen gevangen. 600 parachutisten van het 2e Regiment Legionnaires namen Kolwezi in en neutraliseerden de rebellen. Belgische parachutisten bevrijdden vervolgens de gevangenen.
Website: http://www.legion-etrangere.com/

Een Legionnaire in actie bij Kolwezi

woensdag 21 maart 2012

21 maart 1945: Operatie Carthago

Operatie Carthago was een Britse luchtaanval op Kopenhagen die werd uitgevoerd op 21 maart 1945. Het doel was het Shellhus, het hoofdkwartier van de Gestapo in het centrum van de stad. Het gebouw werd gebruikt als archief voor de opslag documenten en om Deense burgers te martelen. Een soortegelijke aanval op het hoofdkwartier in Aarhus in 1944 was een succes geweest.

Er was om een bombardement verzocht door leden van het Deense verzet omdat zij hoopten dat er leden van hun organisatie bevrijd zouden kunnen worden en dat voor de Gestapo belangrijk documentatie vernietigt zou worden. Aanvankelijk weigerden de Britten de aanval uit te voeren omdat zij het een te gevaarlijke operatie vonden. Het complex lag midden in de stad en er zou laag gevlogen moeten worden om een succesvolle aanval uit te voeren. Uiteindelijk werd, na herhaaldelijke verzoeken van de Denen, toch besloten om tot het bombardement over te gaan.

De aanval werd in drie golven uitgevoerd door in totaal achttien Havilland Mosquito's van de Royal Air Force, die daarbij werden beschermd door dertig Mustang F.III gevechtsvliegtuigen om Duitse vliegtuigen uit de buurt te houden en om FLAK-geschut uit te schakelen.

De vliegtuigen stegen vroeg in de morgen op en bereikten Kopenhagen rond 11.00 uur. De aanval werd zeer laag uitgevoerd, op rooftop level. Tijdens de eerste aanval botste één Moqsuito tegen een lantaarnpaal waarbij deze zijn vleugel beschadigde en op anderhalve kilometer van het doel in een school neerstortte. Diverse bommenwerpers in de twee volgende aanvalsgolven zagen de brandende school aan voor het Gestapo-hoofdkwartier en loosden hun bommen op de school waardoor er 125 Deense burgers omkwamen, waaronder zesentachtig schoolkinderen.

De volgende dag werden er verkenningsvluchten gemaakt om de aan het doelwit toegebrachte schade in kaart te brengen. De schade was groot en de westelijke vleugel van het gebouw was totaal vernietigt en het gebouw stond volledig in de brand.

De aanval was succesvol en de operaties van de Gestapo in Denemarken ondervonden er grote hinder van. Tevens wisten achttien gevangenen te ontsnappen. Vijfenvijftig Duitse soldaten, zevenenveertig Deense medewerkers van de Gestapo en acht gevangenen kwamen om. Vier Mosquito's en twee Mustangs waren neergestort waarbij negen RAF-vliegers omkwamen. 

Deze verliezen staan uiteraard in schril contrast met de slachtoffers die er in de school waren gevallen.  Hadden de Britten voet bij stuk moeten houden? Hun stelling dat  het een te gevaarlijke missie zou zijn bleek niet ongegrond. Blijkbaar woog het nemen van een dergelijk risico toch op tegen de eventuele noodlottige gevolgen. 
Onnodige burgerslachtoffers zijn helaas niet altijd te voorkomen en wie weet hoeveel levens er gespaard zijn door het succes van de aanval. Collateral damage, zullen we maar zeggen....


maandag 19 maart 2012

19 maart 2003: Het begin van de aanval op Irak

Op 19 maart 2003 werd met het afvuren van veertig kruisraketten het startsein gegeven voor de invasie van Irak door de troepen van de coalitie. Onder andere het presidentiële paleis in Bagdad werd gebombardeerd.

Profiel: SPLA (Sahrawi People's Liberation Army)

De SPLA (Sahrawi People's Liberation Army) is de militaire tak van het Polisario, een verzetsbeweging uit de Westelijke Sahara die zich sinds 1973 inzet voor onafhankelijkheid van de voormalig Spaanse kolonie. Aanvankelijk werden de Spanjaarden bestreden maar sinds 1975, na het vertrek van de kolonisator, is de tegenstander Marokko dat probeert de Westelijke Sahara te annexeren vanwege de rijke visgronden en fosfaatmijnen. Marokko is hier grotendeels in geslaagd en alleen landinwaarts langs de grens met Mauretanië controleert Polisario nog een deel van de Westelijke Sahara. Polisario zet de strijd voort vanuit het hoofdkwartier in Algerije.

Oprichtingsjaar: 1973
Land van oorsprong: Westelijke Sahara
Type: guerilla
Doelstelling: een onafhankelijk Westelijke Sahara onder de naam Arabische Democratische Republiek Sahara.
Leider: Mohammed Abdelaziz (tevens Secretaris Generaal van Polisario).
Troepensterkte: 6-7.000, mogelijk 20.000 bij volledige mobilisatie.
Medestander(s): Algerije.
Tegenstander(s): Marokko en voorheen Spanje en Mauretanië.
Staat van oorlog: wapenstilstand met Marokko sinds 1991, deze staat momenteel echter onder druk doordat Marokko Sahari-vluchtelingen laat verhongeren door hulp van de VN te vertragen om zo erkenning van de claim op het gebied af te dwingen bij de Sahari.
Bewapening: tactische wapens, gepantserde voertuigen, enkele tanks, luchtdoelraketten, gemotoriseerde raketwerpers en anti-tankwapens. Al het materieel is verouderd en van zeer diverse makelij.
Operationeel gebied: ten oosten van de, door Marokko opgerichte, aarden wal van de meest zuidwestelijke grens met Mauretanië tot de noordoostelijke grens met Algerije.
Tactiek: snelle, verrassingsaanvallen met artillerie, sluipschutters en andere lange afstandswapens, daarbij gebruikmakend van superieure kennis van het terrein.
Bekend wapenfeit: Slag bij Amgala. Bij de oase van Amgala raakten in februari 1976 troepen van SPLA, gesteund door Algerijnse militairen slaags met Marokkaanse eenheden. Aan beide zijden werden verliezen geleden en Marokko maakte enkele Algerijnse krijgsgevangenen.

Video: Saab JAS39 NG Gripen

Ik werd naar aanleiding van Video: JSF vs. Eurofighter gewezen op de Saab JAS39 NG Gripen als mogelijke vervanger voor de F-16. Het Ministerie van Defensie heeft in 2008 vergelijkende tests uitgevoerd en de JSF sloot toch het beste aan bij de wensen van het Ministerie. Ook Noorwegen bedankte voor de Gripen. Niettemin een mooi toestel om te zien.



De Gripen wordt gebruikt door Zweden, Hongarije, Tsjechië, Thailand en Zuid-Afrika.

zondag 18 maart 2012

Video: JSF vs. Eurofighter

Dit zou de vervanger van onze oude vertrouwde F-16 moeten worden. Elf jaar geleden werd daartoe besloten, maar er is vooralsnog geen duidelijkheid of de oplevering überhaupt wel doorgaat.



En dit is het alternatief waar Nederland destijds niet voor gekozen heeft: Eurofighter EFA 2000 (Typhoon).



Ik weet niet welke beter is, maar de laatste is in ieder geval al geruime tijd in productie en wordt gebruikt door o.a. Duitsland, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië.

donderdag 8 maart 2012

8 maart 1722: Slag bij Gulnabad

De Slag bij Gulnabad werd uitgevochten tussen militaire eenheden uit Afghanistan (20.000 man sterk) en het leger van het Rijk der Safawiden (meer dan 50.000 man), dat Perzië en Azerbeidzjan besloeg. De slag werd gewonnen door de Afghanen, die onder leiding stonden van sjah Mahmud Hotaki, waardoor deze het grootste deel van Perzië onder controle kregen. De Safawidische sjah Soltan Hoseyn I werd gevangen genomen tijdens de slag en door de nederlaag werd de ondergang van het einde van de dynastie der Safawiden ingeluid.

De Afghanen wonnen de oorlog en begonnen de verovering van het Safawidische Rijk. Het aantal slachtoffers van de Slag bij Gulnabad wordt geschat op vijfduizend tot vijftienduizend doden aan de kant van de Safawiden. Tijdens de zes maanden durende belegering van Isfahan, de hoofdstad van het Safawidische Rijk, die volgde op de Slag bij Gulnabad, zouden nog eens 80.000 Safawiden het leven laten als gevolg van de oorlog en honger.

De legers van de Safawiden en de Afghanen vochten in de achtiende eeuw  met artillerie, musketten, lansen, zwaarden en pijl en boog. Een ware mix tussen klassieke en moderne wapens. Vooral het leger van de Safawiden was gemoderniseerd en qua structuur gestoeld op Europese voorbeelden. Het was een goed getrained, staand leger, opgedeeld in drie divisies met elk hun specialisatie (cavalerie en licht bewapende infanterie, musketiers en artilleristen). De Afghanen waren minder goed georganiseerd en lichter bewapend. Niettemin brachten zij de Safawiden bij een Gulnabad een beslissende nederlaag toe.

Bronnen:http://en.wikipedia.org/wiki/The_Battle_of_Gulnabad, http://en.wikipedia.org/wiki/Military_history_of_Iran en http://nl.wikipedia.org/wiki/Safawiden
Afbeelding: Persian army infantry and Afghan fighters armed with muskets, bows, pistols and swords.
By Joseph Auguste Jules Laurens, from 'Voyage en Turquie et en Perse, exe´cute´ par ordre du Gouvernement Francais pendant les anne´es 1846, 1847 et 1848, etc'. Numbered 'Pl. LXVIII'

Video: Russische anti-tank honden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Russen honden ingezet tegen de Duitse pantsers, waarschijlijk bij een gebrek aan fatsoenlijk anti-tank materieel.

donderdag 1 maart 2012

1 maart 1901: Oprichting Australische Leger

In navolging van de oprichting van het Commonwealth Australia op 1 januari 1901, waarbij de zes Australische kolonies opgingen in één natie onder de vleugels van het Britse Commonwealth, werd op 1 maart van datzelfde jaar het Australische Leger opgericht. Voorheen hadden de zes kolonies milities die door de Britse regering ook in andere overzeesegebiedsdelen werden ingezet bij conflicten.

Tijdens zijn bestaan is het Australische Leger ingezet bij een groot aantal grote conflicten, waaronder: de Tweede Boerenoorlog(1899–1902), de Eerste Wereldoorlog(1914–1918), de Tweede Wereldoorlog (1939–1945), de Koreaanse Oorlog (1950–1953), Maleise Opstand (1950–1960), de Konfrontasi tussen Maleisië en Indonesië (1962–1966), de Vietnam Oorlog (1962–1973) en meer recent in Afghanistan (2001 – heden) en Irak (2003 – heden). Sinds 1947 is het Australische Leger ook betrokken geweest bij verschillende vredesmissies, meestal onder de auspiciën van de Verenigde Naties. De grootste deelname begon in 1999 op Oost-Timor. Andere noemenswaardige operaties zijn de vredeshandhaving op Bougainville en op de Solomon Eilanden, die momenteel nog steeds lopen. Humanitaire hulp door het Australische Leger, wat onder de naam Operation Sumatra Assist in de Indonesische provincie Atjeh gegeven werd na de aardbeving in de Indische Oceean in 2004, eindigde op 24 maart 2005.

bronnen: http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Army, http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Australian_Army en http://images.mocpages.com/user_images/20160/12403392182_SPLASH.jpg