Napoleon spreekt Beierse troepen toe. (Jean-Baptiste Debret. Bron: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Abensberg.jpg) |
De Oostenrijkse aanval in Beieren op de Fransen op 9 april 1809 kwam als een verrassing en pas na Napoleon's aankomst aan het front op 17 april werd de orde in de Franse gelederen hersteld.
Napoleon stelde Lannes aan het hoofd van een haastig gevormd legerkorps van 25.000 man dat centraal in de linie stond, met Davout's III Corps op de linker- en Lefebvre's VII Corps op de rechterflank. Napoleon voerde ten zuiden van Abensberg een massale aanval uit op het langgerekte centrum van Aartshertog Karel. Deze aanval splitte het Oostenrijkse leger in tweeën. Karel trok zijn rechterflank terug op Eckmühl, terwijl zijn linkerflank onder generaal Hiller naar het zuiden ging in de richting van Landshut.
Door deze aanval slaagden de Fransen er in het initiatief in de Campagne van 1809 te herwinnen. Het Franse leger was numeriek in de minderheid, 113.000 tegenover 161.000 Oostenrijkers, maar wist toch 2.700 Oostenrijkse slachtoffers en 4.000 krijgsgevangenen te maken.
(Bron: http://www.westpoint.edu/history/SiteAssets/SitePages/Napoleonic%20War/NapWars97.jpg) |
Dit artikel maakt onderdeel uit van het project "De vertaling van Dictionary of Napoleonic Wars" en is een vrije vertaling.
Originele tekst: Dictionary of Napoleonic Wars, p. 1.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten